Energetické tyčinky ze sušeného ovoce a celozrnných obilovin si získaly přízeň mnohých z nás již dávno. Začaly na náš trh proudit krátce po sametové revoluci v devadesátých letech, kdy se otevřely hranice republiky a bylo možné více obchodovat i v oblasti zdravé výživy.
Některé vlastnosti tyčinek byly již v té době velkým přínosem pro naše zdraví a mohly nahradit do té doby běžně dostupné sladkosti, šlo především o celá obilná zrna a ovoce, jako přirozený přírodní zdroj energie, ovšem některé nedostatky to přece jen mělo a má dosud.
Podle čeho vybírat ovocné tyčinky
Přídavek cukru – bílý řepný rafinovaný cukr nemá ve zdravé výživě co dělat. Nepatří tam z jednoho prostého důvodu, rafinací byl totiž zbaven téměř veškerých živin, jsou to jen prázdné kalorie. Bílý cukr na sebe v těle váže zásobní minerály, takže namísto aby vám je dodal, je naopak sebere.
Palmový tuk – ten obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin, které nejsou našemu organismu příliš prospěšné, ale to není vše. Palmový tuk je ideální médium pro proces tzv. ztužování neboli hydrogenace. Ztuženým tukům byste se měli zcela vyhnout, protože jde o transmastné nasycené kyseliny a ty jsou jedním z hlavních viníků ucpávání cév a následných srdečních infarktů a cévních mozkových příhod. Konzumací palmového tuku také nepřímo přispíváme ke kácení přirozených deštných tropických pralesů, místo nichž se zcela záměrně pěstují palmy pro výrobu palmového tuku.
Přirozeně bezlepkové – kvalitní ovocná tyčinka by měla být vyrobena z bezlepkových obilovin, tedy z rýže, pohanky, jáhel, quinoy, a bezlepkových ovesných vloček. Lepek je významný alergen a mnozí lidé se mu musí zcela vyhnout. Pro zdravého člověka je škodlivý především tehdy, konzumuje-li se příliš mnoho bílého pečiva, např. rohlíků či baget, a to vzhledem k nízkému obsahu vlákniny. Ostatně, vláknina je v kvalitní tyčince Fruit Bar OILSEED SERVIS s.r.o. vždy přítomna v optimálním množství.